Zwamboon Pangang
Ingrediënten
• 500 gram ZwamBoon
• 2 uien
• 1 citroen
• 5 cm verse gember
• 2 teentjes knoflook
• 5 eetlepels zonnebloemolie
• 2 theelepels ‘5 spices’
• 4 eetlepels ketjap manis*
• 1 theelepel zout
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 theelepel gemberpoeder
• 3 eetlepels zoete chilisaus
• 1½ eetlepel azijn
• 4 eetlepels bruine suiker
• 350 ml water
• 2 eetlepels maïzena
• 1 liter olie om te frituren
• Atjar Tjampoer
*dit bevat een allergeen

Bereiding
Marinade
Snipper de uien doe de helft in een kom en zet de andere helft apart. Pers de citroen en doe de helft in de kom. Schil en rasp de gember, doe in de kom. Snijd de knoflook fijn, doe in de kom en zet 1/3 apart. Voeg toe aan de kom: 3 eetlepels olie, de 5 spice en de ketjap. Even mengen. Snijd de ZwamBoon in repen en schep dit door de marinade. Laat 2 uur marineren.
Saus
Neem de rest van de gesnipperde ui en de knoflook en bak dit in 2 eetlepels olie op laag vuur, zodat het niet kleurt. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 2 minuten mee. Voeg toe: citroensap, gemberpoeder, chilisaus, azijn, suiker en 350 ml water. Laat dit op laag vuur 10 minuten inkoken. Af en toe roeren.
Zeef de saus en doe het terug in de pan. Roer de maïzena los met 2 eetlepels water, roer dit met een garde door de saus en laat dit nog 1 minuut doorkoken.
Verhit de olie tot 180 graden en bak hierin in 3 porties de gemarineerde ZwamBoon totdat het goudbruin is (+/- 4 minuten). Laat even uitlekken op keukenpapier. Laat de Atjar uitlekken en leg dit onder in een schaal. Daarop leg je de gebakken ZwamBoon. Giet de saus erover. Lekker met rijst.