ZwamBoon

Saté van ZwamBoon met satésaus

Ingrediënten

  • 1 plak ZwamBoon van 400 gram

Voor de marinade:

  • 4 el ketjap manis*
  • 1 el sambal oelek
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker of palmsuiker
  • 1 teentje knoflook uit de knoflookpers
  • 1 tl citroensap
  • Olie om in te bakken

Voor de satésaus:

  • 250 ml kokosmelk
  • 5 eetlepels pindakaas*
  • 2 el ketjap manis*
  • 1 el bruine basterdsuiker of palmsuiker
  • 1/2 tot 1 tl sambal oelek (naar smaak)

*dit bevat een allergeen

Bereiding

Snijd de ZwamBoon in flinke blokken van ongeveer 2 cm. Roer alle ingrediënten van de marinade door elkaar. Verdeel dit over de ZwamBoon blokjes en laat dit in een afgesloten bakje minimaal 4 uur in de koelkast marineren. (Een hele nacht is nog mooier!)

satésaus:
Breng al roerend de kokosmelk met de ketjap en suiker rustig aan de kook. Voeg een voor een de eetlepels pindakaas erbij en voeg pas een volgende eetlepel toe als de vorige goed gemengd is. Doe als laatste de sambal erbij. Als je met kleine beetjes begint, kun je telkens proeven of de saus niet te pittig voor je wordt. Nu kun je de saus rustig een beetje laten indikken. Wordt hij te dik dan doe je er nog wat kokosmelk of water bij.

Het bakken van de ZwamBoon saté:
Als je wilt, rijg je de blokjes aan stokjes. Verwarm een laagje olie in een koekenpan. Als de olie heet genoeg is, zet je het vuur lager en doe je de (uitgelekte) blokjes ZwamBoon in de pan. Bak ze rondom, zodat ze mooi bruin en helemaal warm zijn. Pas op met (te) hoog vuur: ketjap en suiker verbranden heel snel!

Schep de ZwamBoon saté op een bord en doe er wat satésaus over.
Serveer met bijvoorbeeld zilvervliesrijst, atjar tjampoer en kroepoek.

Eet smakelijk!

 

Benieuwd hoe jij ZwamBoon nog meer kan gebruiken in de keuken?