ZwamBoon

ZwamBoon producten

ZwamBoon bestaat uit pure producten: bruine bonen, kikkererwten, zilvervliesrijst, rijsteiwit, haver en wortelvezel. Allemaal van biologische oorsprong. Met behulp van een voedingsschimmel fermenteert dit tot een stevig product met een ‘bite’. De smaak is neutraal, romig en nootachtig. De voedingswaarde van ZwamBoon is als van vlees: een eiwitrijk product met alle essentiële aminozuren.

De ZwamBoon bakblokjes zijn een gemaksproduct. Het is een Maaltijdplak, maar dan in blokjes. Je kunt toevoegen wat jij lekker vindt. Wil je ZwamBoon volledig allergeenvrij houden, dan kun je onze Smokey of Taco specerijenmix gebruiken.

Ook het ZwamBoon rulgehakt is voor jouw gemak. Het is een Maaltijdplak, maar dan als rulgehakt. Heerlijk als basis voor allerlei pastasauzen of in ovenschotels. Een glazig gebakken uitje, wat knoflook, ZwamBoon rulgehakt even meebakken….(h)eerlijk!

Lekker!

ZwamBoon is LEKKER. Dat was een eerste vereiste bij de ontwikkeling ervan. Naturel gebakken smaakt het nootachtig en romig.
Deze neutrale smaak werkt als een kameleon: ZwamBoon neemt de smaken aan van de specerijen die je toevoegt. Nootmuskaat en peper maken het vleesachtig, shoarmakruiden brengen je naar Israël, rookachtige specerijen toveren het om in een uitgebakken spekjes ervaring.

Gebruiksgemak

De traditionele Nederlandse maaltijd bestaat uit aardappelen, groente en vlees. De ZwamBoon maaltijdplak kun
je zo zien: het vervangt zowel de aardappelen als het vlees. Voor een goede maaltijd kun je dus simpelweg de maaltijdplak combineren met groente.

Voorbeelden

  • Een maaltijdplak even bakken, grillen of frituren. Dan gebakken of gegrillde groente erop (champignons; spinazie, ui/tomaat/paprika etc.) en afmaken met bijvoorbeeld een sausje met mierikswortel.
  • Een maaltijdplak in stukjes snijden en deze stukjes even bakken, grillen of frituren. Beleggen met allerlei lekkere smeerseltjes: pesto’s, tapenades, chutneys, mosterd met een Amsterdams uitje etc. Een maaltijdplak in blokjes snijden en deze blokjes even bakken, grillen of frituren. Kruiden en specerijen naar smaak toevoegen en je hebt een heerlijke vleesopvolger om te verwerken in je maaltijd.
  • Vormen uitsteken uit de maaltijdplak en deze bakken. Van het restant maak je m.b.v. een vork een heerlijk rulgehakt.
ZwamBoon naturel pakket

Voedingswaarde

100 gram ZwamBoon bevat:

Energie:                    156 kcal/653 kJ

Eiwit:                           13 gram

Koolhydraten:       14 gram

Vet:                               2,2 gram

Vezels:                        14 gram

Zout:                            0,84 gram

Optimale balans

In ZwamBoon is de balans tussen eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen optimaal voor de mens.

Duurzaamheid

Peulvruchten hebben weinig water en bemesting nodig. De planten binden stikstof uit de lucht en slaan die op in hun wortels. Bacteriën maken van de stikstof voeding voor de plant. De peulen drogen aan de plant. Na het oogsten worden de plantresten ondergewerkt. Ze dienen als grondverbeteraar en als voeding voor andere planten. De peulvruchten, rijst en haver die voor ZwamBoon worden gebruikt zijn biologisch en komen uit de EU.

Gezondheid

ZwamBoon is allergeenvrij en kan dus door iedereen worden gegeten. Het fermenteren zorgt ervoor dat negatieve aspecten van peulvruchten (opgeblazen gevoel, winderigheid, anti-nutriënten) verdwijnen. De positieve dingen (eiwitten, vitamines, mineralen, voedingsvezels) worden maximaal opneembaar. De Maag-, Lever-, Darmstichting heeft een handige vezelwijzer gemaakt.

Eiwitten

De enzymen van de schimmelcultuur zetten de plantaardige eiwitten om naar peptiden. Onze dunne darm kan die peptiden direct omzetten naar aminozuren, de bouwstenen van onze menselijke eiwitten.

Vezels

Voedingsvezels zijn enorm belangrijk voor het menselijk lichaam. ZwamBoon bevat er heel veel. Voedingsvezels vormen massa (ballaststoffen) in de darmen en zijn de voedingsbron (prebiotica) van onze darmbacteriën. Een deel van het aanwezige zetmeel wordt tijdens het productieproces omgezet naar resistent zetmeel. Dit is een onoplosbare voedingsvezel die door onze darmbacteriën wordt omgezet naar o.a. butyraat. Van butyraat is bekend dat het darmslijmvlies erdoor kan herstellen.

Lekker als vleesopvolger in de stamppot!