fbpx

ZwamBoon

Fermentatie van Hollandse bonen

ZwamBoon is een superfood

Het is een omzetting (fermentatie) van Hollandse bonen naar een heerlijke, stevige, eetbare plak die ongelooflijk gezond is. Daarom is ZwamBoon echt een Hollands superfood!

 

Fermentatie van Hollandse bonen

Die fermentatie van Hollandse bonen vindt plaats door een zwam toe te voegen aan de geweekte en gekookte bonen. Dit mengsel laten we onder de juiste omstandigheden samenwerken. De zwam voedt zich met de eiwitten en koolhydraten in de bonen en kan daardoor groeien. Hij groeit tussen en door de bonen heen. Hierdoor ontstaat een mooie samenhangende structuur. Dit eeuwenoude proces is bekend geworden door het Indonesische tempeh. Tempeh wordt echter gemaakt van (vaak genetisch gemodificeerde) sojabonen en dát willen we dus niet.

Het proces van omzetting (fermentatie) zorgt voor een grote verandering van de eigenschappen en de smaak van bonen. Hierdoor veranderen de structuur en het uiterlijk, de smaak wordt zacht, een beetje nootachtig. Ook de verfijnde aroma’s van paddenstoel en gist zijn herkenbaar. Bovendien verhoogt de fermentatie de voedingswaarde en worden de peulvruchten beter verteerbaar.

ZwamBoon: fermentatie van Hollandse bonen

Hoge kwaliteit en goed verteerbare eiwitten

Het gezonde van ZwamBoon zit vooral in de hoge kwaliteit van de aanwezige eiwitten (proteïnen). Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Deze proteïnen bouwen je spieren op, maar zijn ook noodzakelijk voor je afweer en aanmaak van hormonen. De proteïnewaarde (eiwitwaarde) van ons voedsel hangt af van de hoeveelheid proteïne en de kwaliteit van die proteïne.

Een eiwit is kwalitatief goed als de verteerbaarheid goed is en door de aminozuren die erin zitten. Van peulvruchten is algemeen bekend dat ze heel veel eiwitten bevatten. Door de fermentatie van Hollandse bonen worden de moeilijk verteerbare lange eiwitketens omgezet in kortere. Kortere eiwitketens zijn makkelijker verteerbaar. Gasvorming – wie kent het niet van peulvruchten? – is hierdoor geen issue meer.

Van de 20 bestaande aminozuren zijn er 8 essentieel (je lichaam maakt deze zelf niet aan en je moet ze dus uit voeding zien te halen.) In bruine bonen zitten 7 van de 8 essentiële aminozuren, alleen het aminozuur methionine ontbreekt. Door een kleine hoeveelheid rijst (een graan dat methionine bevat) toe te voegen aan ZwamBoon is het rijtje essentiële aminozuren in ZwamBoon compleet.

Het is een algemeen misverstand dat dierlijk voedsel andere (betere) proteïnen zou bevatten, dan plantaardige voeding. ZwamBoon bevat namelijk veel meer en betere proteïnen dan bijvoorbeeld biefstuk of een hamburger. Bovendien bevat dierlijk voedsel relatief veel cholesterol, verzadigde vetten en chemische toxines.

Wat betekent ZwamBoon dus voor je lichaam:

  • volledig voedingsmiddel met veel natuurlijke vezels
  • laag in verzadigde vetten en vrij van cholesterol
  • licht verteerbaar
  • ZwamBoon bevat heel veel goede eiwitten, aminozuren en B-vitamines
  • goede bron van vitamines en mineralen
  • al deze voedingsstoffen zijn makkelijk toegankelijk voor je lichaam

Algemeen bekend is, dat het Voedingscentrum adviseert om peulvruchten te eten.

Superfood van Hollandse bodem

©ZwamBoon B.V. ◊ KvK: 75430029 ◊ BTW: NL860280226B01 ◊ Algemene voorwaarden ◊ Cookie beleid ◊ Contact