Duurzaamheid van onze voeding

Het RIVM (RijksInstituut voor Voeding en Milieu) heeft  feiten en cijfers over de veiligheid, gezondheid en ecologische duurzaamheid van ons voedsel in Nederland verzameld. Na analyse van deze gegevens heeft het RIVM  kansen en dilemma’s met betrekking tot ons voedselbeleid opgesteld.

Kansen voor een duurzamer eetpatroon:

  • niet te veel eten,
  • meer plantaardige en minder dierlijke producten
  • minder suikerhoudende en alcoholische dranken

Dit zijn drie kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon. Ze verminderen het aantal chronisch zieken, verkleinen de gezondheidsverschillen en beperken de milieubelasting van voedsel.

In de meeste gevallen wordt het voedsel daarmee ook veiliger; zo gaat de consumptie van minder vlees samen met minder voedselinfecties.

Ons voedingspatroon en de uitstoot van broeikasgassen

Ongeveer 30% van het dagelijks dieet van de gemiddelde Nederlander bestaat uit voeding van dierlijke oorsprong. De totale uitstoot aan broeikasgassen van ons voedingspatroon is vergelijkbaar met de uitstoot van vervoer. Dat is heel veel dus!

Anders eten

Het is de hoogste tijd om ons voedingspatroon aan te passen. Iedereen die begint met gezonder en milieuvriendelijker eten draagt een steentje bij aan verbetering van ons milieu en onze gezondheid.

Bron: ‘Wat ligt er op ons bord? : Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’ van het RIVM

Gezond en duurzaam alternatief: ZwamBoon

ZwamBoon is een 100% plantaardig, (h)eerlijk voedingsmiddel van Hollandse bodem. Goed voor de gezondheid, het milieu en onze bodem. Kijk op de website https://zwamboon.nl

 

 

Superfood van Hollandse bodem

©ZwamBoon B.V. ◊ KvK: 75430029 ◊ BTW: NL860280226B01 ◊ Algemene voorwaarden ◊ Cookie beleid ◊ Contact