Superfood van gefermenteerde bruine bonen

Bruine bonenteelt is duurzaam. ZwamBoon is een super gezond product van gefermenteerde bruine bonen. Het Voedingscentrum adviseert meer bonen te eten. Met ZwamBoon beschikken we over een (h)eerlijk veganistisch product van Hollandse bodem.  Een superfood uit Nederland dus. In deze blog belichten we de duurzaamheid van de bruine bonenteelt.

Bruine bonenteelt is duurzaam

Peulvruchten, een andere benaming voor bonen, hebben een lage klimaatbelasting. Ze worden gewoon in Nederland geteeld en het eten van peulvruchten in plaats van vlees, levert een enorme boost op voor ons milieu. Daarom zijn onze Zeeuwse boeren trots op hun bonen: dat is iets van “bij ons”, en de duurzame bonenteelt past prima in de vruchtwisseling met aardappelen en suikerbieten.

Waarom de bruine bonenteelt duurzaam is:

Bonen behoren tot de groep “vlinderbloemigen” en stellen heel weinig eisen aan de grond. Ze zijn al blij met een droge, schrale bodem, waardoor dus veel landbouwgrond in aanmerking komt. De bonen zorgen voornamelijk voor hun eigen bemesting. Omdat de plant samenwerkt met bacteriën die stikstof binden. Deze stikstof gebruikt de plant als natuurlijke bemesting voor haar groei. Hierdoor is extra bemesting nauwelijks nodig.

De wortels van de bruine boon dringen diep door in de grond. Daardoor maken ze de grond mooi los. De bodem profiteert dus op twee manieren van de bruine bonenteelt: natuurlijke bemesting en rulle grond. Als bruine bonen tussen andere gewassen worden geteeld, profiteert ook het andere gewas van deze eigenschappen. Een win-winsituatie dus. En om even een overstapje te maken naar een ander continent: Afrika zou met bruine bonen haar uitgeputte grond sterk kunnen verbeteren. Want als een Afrikaanse boer twee jaar vlinderbloemigen teelt, zit er voor de drie opvolgende jaren voldoende voeding in de bodem voor de teelt van andere gewassen.

ZwamBoon bruine bonenplant

Gecontroleerde of biologische teelt

Bonen worden natuurvriendelijk geteeld. Dat wil zeggen dat er gestreefd wordt naar een zo laag mogelijke belasting van ons milieu. Dit wordt onder meer gedaan door:

  • te kiezen voor zaden die weinig ziekte- of plaaggevoelig zijn (dus minder bestrijdingsmiddelen nodig)
  • gebruik te maken van organische meststoffen
  • de bonen daar te telen waar ze goed groeien (bij ons dus voornamelijk Zeeland)
  • geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken (en als ze er écht niet onderuit kunnen, kiezen ze voor de minst belastende)
  • vruchtwisseling toe te passen
  • snelle verwerking na de oogst
Door meer bruine bonen te eten, helpen we dus het milieu, de Hollandse boeren én onze gezondheid. Over dit laatste onderwerp schrijf ik binnenkort meer.
Superfood van Hollandse bodem

©ZwamBoon B.V. ◊ KvK: 75430029 ◊ BTW: NL860280226B01 ◊ Algemene voorwaarden ◊ Cookie beleid ◊ Contact