De belangrijkste reden dat we gestart zijn met ZwamBoon is het feit dan bonen zo ontzettend goed zijn voor een mens. Zoals in meerdere artikelen te lezen is zijn bonen een geweldig universeel voedingsmiddel. Maar wist je dat er ook nog veel meer andere positieve aspecten aan bonen zijn?

Bonen zijn net als alle andere peulvruchten lid van de familie van vlinderbloemigen. Deze familie van planten is enorm belangrijk voor de gezondheid van de aarde. Het kernwoord hier is stikstof!

Bruine bonenplant

Stikstof is de basis van eiwitten. Als je weet dat eiwitten bestaan uit aminozuren, en dat aminozuren allemaal als basiselement stikstof hebben, dan wordt het duidelijk. Er is dus geen aminozuur of eiwit zonder stikstof. Nu kun je dus denken, kat-in-het-bakkie, want alle lucht om ons heen bestaat voor bijna 80% uit stikstof. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Planten kunnen de stikstof niet binden en opnemen.

De vlinderbloemigen hebben daarvoor echter een uitermate plezierige samenwerking met speciale bacteriën. Deze bacteriën kunnen de stikstof binden met waterstof en daar kan de plant dan wel weer wat mee. De stikstof wordt als stikstofbolletjes opgeslagen in de wortels. Nu kan de plant aminozuren aanmaken en vervolgens ook weer eiwit. Briljant!

Hierdoor komen de broodnodige aminozuren en eiwitten via de plant in de bonen en daarna op ons bord. Prima voor je lijf dus. Maar als de planten afsterven, komen de aminozuren en eiwitten in de grond en zo kunnen ook andere planten ervan profiteren. Erg belangrijk dus. Door deze eigenschappen heb je bij bonenplanten geen mest nodig en helpen ze de grond beter en vruchtbaarder te maken voor anderen planten. Je hoeft dus geen fossiele energie te steken in het aanmaken en transporteren van kunstmest en daar hebben we dan ook geen uitstoot van.

Je kunt heerlijke gerechten maken van bonen, ze zijn enorm gezond en zijn ook nog eens goed voor moeder aarde. Redenen genoeg om veel vaker bonen te eten!

Laat ZwamBoon nu voor 90% bestaan uit bonen…

Eet smakelijk en tot volgende keer.

www.zwamboon.nl

Superfood van Hollandse bodem

©ZwamBoon B.V. ◊ KvK: 75430029 ◊ BTW: NL860280226B01 ◊ Algemene voorwaarden ◊ Cookie beleid ◊ Contact