Fermentatie is een interessant fenomeen in onze voeding. Meestal is het een proces dat in het verleden toevallig is ontdekt en daarna moedwillig is voortgezet omdat de smaak, structuur of voedingswaarde van een product is verbeterd. Ook werd het toegepast om voedsel langer te kunnen bewaren.

Fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën, schimmels en gisten. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert.

Voorbeelden van fermentatie

  • Gist zorgt bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur.
  • Melkzuurbacteriën zorgen voor de productie van yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur.
  • Schimmels zorgen bijvoorbeeld voor het fermentatieproces van gekookte peulvruchten waardoor ZwamBoon ontstaat.
  • Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.
ZwamBoon Rhizopus oligosporus

Ook producten als zuurkool, brood, Sojasaus, azijn en ZwamBoon worden gemaakt met behulp van micro-organismen.

ZwamBoon is dus ook zo’n voedingsmiddel dat met behulp van een zeer plezierig schimmeltje wordt gemaakt. De moeilijke suikers in de bonen worden afgebroken, waardoor je geen last meer hebt van winderigheid. Ook de lange eitwitketens (aminozuren) worden in stukken gebroken en zijn daardoor zeer goed te verteren voor een mens.

Ook bij fermentatie mogen we moeder natuur weer erg dankbaar zijn dat dit soort fenomenen plaatsvinden. Het maakt ons eten er lekkerder, gezonder en vaak ook spannender door 🙂

Tot de volgende keer.

www.zwamboon.nl

Superfood van Hollandse bodem

©ZwamBoon B.V. ◊ KvK: 75430029 ◊ BTW: NL860280226B01 ◊ Algemene voorwaarden ◊ Cookie beleid ◊ Contact