Ik las laatst een artikel over (alweer) dat het niet best gesteld is met de algehele gezondheid van mensen in de westerse wereld. Met name slechte voeding is hier de oorzaak van. Ik moest meten denken aan het uitroepen van ‘het jaar van de boon’ in 2016.

Internationaal is het bij voedingsdeskundigen allang duidelijk; iedereen moet veel meer peulvruchten eten. Daarom hebben ze het jaar van de boon uitgeroepen.

Wat zijn bonen eigenlijk?
Bonen zijn peulvruchten en peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Ze worden vaak als groente gezien, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel. Alle groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden gezien als groente. Ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als groente gebruikt. Botanisch gezien (indeling in de biologie) behoren ze dus tot de peulvruchten familie. Peulvruchten zijn de zaden uit de peulen van een vlinderbloemige plant. Ze bestaan uit 2 vruchtbladen waar binnenin zaden groeien. Soms kan de hele peulvrucht gegeten worden, bijvoorbeeld bij peulen en sperziebonen, en soms worden alleen de zaden gegeten, bijvoorbeeld bij bruine bonen en erwten. (bron: Voedingscentrum)

Hollandse peulvruchten

Bonen zijn gezond
Bonen passen helemaal in de nieuwe manier van eten. Ze zijn niet alleen heel lekker om mee te variëren maar ook erg gezond. Voedingskundig gezien zijn bonen een van de beste producten van moeder aarde: ze zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten. Door hun verzadigende effect zijn ze ook ideaal voor wie een dagje geen vlees wil eten. De Gezondheidsraad raadt niet voor niets in de Richtlijnen Goede Voeding aan om wekelijks peulvruchten te eten.

Bonen zijn lief voor onze planeet
De ecologische voetafdruk van bonen is laag. Bovendien stellen bonen weinig eisen aan de grondsoort: ze kunnen groeien op droge en schrale bodemsoorten. Ze kunnen stikstof uit de lucht binden, waarmee ze zichzelf als het ware kunnen ‘bemesten’. De opbrengst per oogst wordt daardoor zelfs groter. Bovendien komt een groot deel van onze bonen van eigen bodem en dus van dichtbij.

Ik kan zo nog wel even doorgaan want de goede eigenschappen van bonen zijn legio. In verdere artikelen zal ik zeker nog ingaan op de diverse goede eigenschappen van dit prachtige product.

Het plezierige is dat ZwamBoon nog een aantal extra goede eigenschappen toevoegt aan het basisproduct boon. Ook het gemak, flexibiliteit en smaak maken ZwamBoon een voedingsmiddel dat vaak gegeten kan worden.

Tot volgende keer!

www.zwamboon.nl

Superfood van Hollandse bodem

©ZwamBoon B.V. ◊ KvK: 75430029 ◊ BTW: NL860280226B01 ◊ Algemene voorwaarden ◊ Cookie beleid ◊ Contact